Roomijs van asperge, aardbeien rabarber taart en slagroom
Voor het roomijs:
40 cl slagroom
60 cl volle melk
4 eidooiers
220 gr suiker
snuf zout
200 gr aspergeschillen
1 x foelie
2 blaadjes gelatine
Bereiding roomijs:
Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Doe de melk, de foelie en de schillen in een pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken, let op dat het niet aanbrandt of overkookt. Laat afkoelen met de schillen er nog in. Zeef de koude vloeistof. Voeg de slagroom aan de melk toe, het zout en de helft van de suiker. Verwarm dit al roerend en voeg de gelatine toe als het warm is. Klop met de andere helft van de suiker de eidooiers wit. Schep wat hete vloeistof bij de eidooier en roer snel door. Voeg dan alle eidooier weer toe aan de melk terwijl je goed roer. Verwarm tot een temperatuur van 82 graden. Blijf roeren, het mengsel gaat binden tot een slappe vla. Laat afkoelen en draai in de ijsmachine tot een mooi glad ijs. Als er nu wel klontjes in zitten, zeef de hete vloeistof terwijl het nog heet is.
Voor de taart:
300 gr rabarber in gelijke stukjes
300 gr aardbeien in gelijke stukjes
100 gr suiker
120 gr roomboter, gesmolten, maar niet heet
2 flinke eetlepels bloem
zout
bladerdeeg
Bereiding taart:
Zet de oven op 180 graden hete lucht. Zet een taartvorm met een doorsnede van 24 cm klaar, ingevet met wat roomboter. Meng het fruit, de suiker en roomboter door elkaar. Voeg dan de bloem toe en roer weer voorzichtig goed door. Schep het fruit in de taartvorm. Dek het af met bladerdeeg. Druk het deeg aan de zijkanten naar onder, zodat, als we de taart omdraaien, er een mooie rand op zit. Prik wat gaatjes in het deeg, een stuk of 8 en bak in de oven af. Als het deeg gaar is, halen we de taart eruit en draaien we hem meteen om. Pas op, er kan hete vloeistof uit de taart komen! Laat afkoelen en snijd in 12 parten.
Voor de slagroom:
1 liter slagroom
100 gr suiker
2 pakjes klop vast
Bereiding slagroom:
Doe alles in een beslagkom en klop op totdat het stijf genoeg is. Pas op dat het geen boter wordt!
Schep in een spuitzak en leg weg tot de presentatie.